Lackering av köksluckor – allt du behöver veta

06 juni 2024
Maja Bergman Lindberg

editorial

Köket är ofta hemmets hjärta och med tidens gång kan det bli slitet och omodernt. Ett av de enklaste och mest prisvärda sätten att förnya köket är att lacka om köksluckorna. En omlackering kan inte bara transformera kökets utseende utan även öka bostadens värde. Det här är din guide till hur du lackar om dina köksluckor för att skapa ett fräscht och inbjudande kök.

Förberedelser innan lackering av köksluckor

Innan själva processen med lackering köksluckor börjar är det viktigt med noggrann förberedelse. Här är några steg du bör gå igenom för att säkerställa att resultatet blir så bra som möjligt:

 1. Rengöring: Se till att alla ytor är rena och fria från fett, smuts och andra föroreningar. Använd ett milt rengöringsmedel och en mjuk trasa.
 2. Borttagning: Ta bort alla handtag och beslag från köksluckorna. Om du planerar att byta ut dem är detta ett bra tillfälle att göra så.
 3. Slipning: För att färgen ska fästa ordentligt behöver du slipa ytan på luckorna. Ett lättare slipande skapar en yta som färgen kan fästa vid.
 4. Grundmålning: Applicera en primer som är lämplig för det material dina köksluckor är tillverkade av. Låt primern torka enligt instruktionerna.

Att tänka på under förberedelserna är att ta det lugnt och vara metodisk. En noggrann förberedelse är avgörande för ett lyckat slutresultat.

lacka om köksluckor

Välj rätt färg och verktyg

När det kommer till val av färg, är det viktigt att välja en produkt som är avsedd för köksluckor, som tål den belastning och rengöring de utsätts för. Här är några saker att tänka på:

 • Färgtyp: Vattenbaserad eller lösningsmedelsbaserad? Vattenbaserad färg är lättare att arbeta med och miljövänlig, medan lösningsmedelsbaserad färg kan vara mer slitstark.
 • Ytfinish: Vill du ha en matt, halvmatt, satin eller högglansig finish? Detta är en smaksak, men också något som kan påverka hur lätt ytan är att hålla ren.
 • Färgspruta eller pensel: En färgspruta kan ge ett jämnt och professionellt resultat, men kräver viss teknik och utrustning. Penslar och rollers är mer lättillgängliga alternativ och kan också ge fina resultat om de används korrekt.

Kom ihåg att rätt verktyg är halva jobbet! Beroende på ditt verktygsval behöver du även skyddsanordningar som handskar, mask och skyddsplast för omgivningen.

Lackeringsteknik

Lackering av köksluckor kräver precision och tålamod. Här är några steg för att lackera dina luckor:

 • Ytterligare grundmålning: Applicera ytterligare ett lager primer om nödvändigt för att jämna ut alla ojämnheter.
 • Mellanliggande slipning: Efter primer, när ytan är helt torr, slipa lätt för att ta bort alla ojämnheter och damm som fastnat i färgen.
 • Lackering: Applicera lacken i tunna, jämna lager. Det kan krävas flera lager för att uppnå önskad täckning och finish. Låt varje lager torka ordentligt innan nästa appliceras.
 • Slutlig slipning och polering: För en extra slät och fin yta kan du efter sista lagret lack, slipa lätt med mycket fint sandpapper och sedan polera ytan.

Genom hela processen är det viktigt att arbeta i en dammfri miljö och att vara uppmärksam på ytan torkningstider.

Fler nyheter